Dodger Stadium home clubhouse renovations revealed.

Dodger stadium schematic

Team president Stan Kasten unveiled the above schematic showing the clubhouse-level renovations at Dodger Stadium. It’s a series of three images. The top image shows the old clubhouse (in blue). The middle shows the expanded area. The bottom image shows the overlay of the new (black outline) atop the old (blue). Kasten didn’t reveal the exact square footage before and after the renovation, but he said the total area will roughly double.

This area of Dodger Stadium is hidden to most fans. For reference’s sake, the blue protrusion extending from the “top” of the clubhouse (top image) is the tunnel leading into the third-base (home) dugout.

“We had the world’s worst clubhouse,” Kasten said. “I said to Sandy (Koufax), it was substandard in your day and it hasn’t been improved since.”

In order to expand the clubhouse, crews had to excavate an unused area full of earth behind the dugout. The alternative was to cut into the mountain on the other side of the clubhouse, a more time- and labor-intensive process. Among the highlights of the finished product:

  • A full kitchen with a chef and nutritionist on site
  • A “quiet room”
  • An owners’ suite, roughly below the owner’s box behind home plate and the “quiet room.”
  • A separate batting cage for the Dodgers. The visitors’ clubhouse will have its own batting cage for the first time.
  • A greatly expanded “conditioning” area
  • Hydrotherapy bay with multiple pools for injured players

Because the visiting team won’t have any reason to venture into the Dodgers’ clubhouse (Don Mattingly said this was his favorite part of the redesign), Kasten pointed out that the number of people using the facility is halved, while the size is doubled.

Kasten reiterated that he expects the project to be done by opening day, and that it will give the Dodgers the biggest home clubhouse in the majors. He conceded that certain aspects of the ballpark renovations might “leak” past opening day, but not the clubhouse. The concrete roof has been poured and the walls are currently being framed, he said.

One other note: The “baseline” seats behind the dugouts will be reconfigured to improve sightlines. The total number of seats in those areas will be reduced as a result.

Facebook Twitter Plusone Digg Reddit Stumbleupon Tumblr Email
This entry was posted in JP on the Dodgers and tagged , , by J.P. Hoornstra. Bookmark the permalink.

About J.P. Hoornstra

J.P. Hoornstra covers the Dodgers, Angels and Major League Baseball for the Los Angeles Daily News, Long Beach Press-Telegram, Torrance Daily Breeze, San Gabriel Valley Tribune, Pasadena Star-News, San Bernardino Sun, Inland Valley Daily Bulletin, Whittier Daily News and Redlands Daily Facts. Before taking the beat in 2012, J.P. covered the NHL for four years. UCLA gave him a degree once upon a time; when he graduated on schedule, he missed getting Arnold Schwarzenegger's autograph on his diploma by five months.